5 tips om je keuken op orde te houden

De keuken is het kloppende hart van je woning, één en al activiteit. Je start er ’s morgens je dag met een ontbijt, maakt er misschien ’s middags een lunch klaar en roert er ’s avonds stevig in de potten. Veel beweging in dezelfde ruimte. Maar hoe hou je de keuken netjes en geordend?1. Verdeel in zones

In de keuken komen veel verschillende taken samen: voorbereiding, koken, afwassen, koffie of thee zetten … Verdeel daarom je keuken in zones, en plaats alles wat samen hoort dicht bij elkaar. Kruiden en kookpotten staan dicht bij de kookplaat; afwasmiddelen onder de gootsteen; koffie, koekjes, filters en koppen in een gezellig hoekje … Geef spullen die je niet vaak gebruikt een plaatsje bovenaan of onderaan in de kast.

2. Voorzie een bergruimte bij je keuken

Je hoeft niet per sé alles in de keuken op te bergen. Een voorraad keukenrollen, pastadozen, cornflakes, conserven, de friteuse… kunnen allemaal perfect in de bergruimte gezet worden. Bovendien staan ze daar helemaal uit het zicht. Als je gaat bouwen of renoveren en nog een keuze kan maken, kies dan in plaats van een megakeuken beter voor een praktische, af te sluiten bergruimte en een ‘normale’ keuken.

3. Bakjes in keukenkasten

Schep overzicht in je kasten en schuiven. Zet bijvoorbeeld alle kruiden netjes samen in een opbergrekje. Dat kan je ook bij heel wat andere zaken toepassen. Zo wordt je kast geen onoverzichtelijke jungle, en kan je snel alle keukenspullen uithalen wanneer je ze nodig hebt!

4. Kies een vloer die tegen een stootje kan

De keuken is dé plaats in huis waar de vloer het meest te verduren krijgt. Denk maar aan messen of etensresten die op de grond vallen, een kookpot die bij het opbergen uit je handen valt, water of vet dat in het rond spat … Als je een keukenvloer kiest, hou je dus maar best rekening met al deze scenario’s. Bovendien moet je vloer na al het keukengeweld ook nog opgewassen zijn tegen een intensieve schoonmaak. Wat je ook kiest, laminaat of PVC, de vloeren van Quick-Step zijn tegen het ergste opgewassen!

5. Onthou dat een keuken ’leeft’

De laatste tip in het rijtje is een eenvoudige: vergeet nooit dat een keuken een leefruimte is. Opbergen en schoonmaken zijn noodzakelijk, maar er mag gerust weleens wat op het aanrecht blijven staan. Een peper- en zoutvatje, een kop die je nog gaat gebruiken, een fruitmand … Als je telkens alles tot in het kleinste hoekje leegmaakt, kan een kil gevoel je immers snel overvallen.

Ontdek alle keukeninspiratie op ons Pinterestbord.

Top