Het effect van kleur in je interieur: geel

Met kleur kan je aan verschillende ruimtes een heel eigen accent geven. Elke kleur roept andere gevoelens op en creëert een andere sfeer in een kamer. Overweeg je om geel te gebruiken in je interieur? Dit is wat geel doet met je interieur…

Geel is de meest felle kleur in het kleurenspectrum. Bijna overal ter wereld wordt de kleur geassocieerd met zon, warmte, geluk, optimisme ... Geel is dan ook dé kleur van de zomer. Volgens studies stimuleert geel ook het geheugen en de hersenen, en kan de kleur zelfs extra energie opwekken in het lichaam.

Positieve aandacht

Geel springt in het oog, meer dan om het even welke andere kleur. De aandacht en de positieve eigenschappen die we met geel associëren vind je bijvoorbeeld ook terug in de gele leiderstrui van de Ronde van Frankrijk. Zelfs in een kleurrijk peloton springt de gele trui er meteen uit.


Praktische ruimtes

Geel kan zonder problemen gebruikt worden in de eetkamer, al is rood daar nog net iets passender. Wil je de kleur helemaal tot zijn recht laten komen, ga dan voor geel in de keuken en/of badkamer. In deze praktische leefruimtes zit je met geel absoluut goed.

In de keuken link je geel onbewust aan eten (denk maar aan banaan, citroen, frietjes, een ei, …). In de badkamer roept de kleur dan weer frisheid en zomer op. Bovendien is geel heel geschikt om kleinere ruimtes visueel groter te maken.

Let wel op voor overdaad, en schilder zeker niet de hele ruimte in het geel. Volgens sommige studies leidt zo’n felgekleurde ruimte namelijk sneller tot frustratie of boosheid. Ook voor een babykamer laat je geel best achterwege.

Kleurmatch

Geel is een dominante kleur en daardoor niet eenvoudig te combineren in je interieur. Als je een kamer echt alle aandacht wil laten opeisen, kan je geel perfect combineren met grijs of zwart. Denk bijvoorbeeld aan de geel-zwarte taxi’s, of de palen van een verkeerslicht: je oog valt er meteen op.

Wil je eerder een harmonieuze kleurencombinatie? Dan breng je met groen-geel of oranje-geel ongetwijfeld heel wat sfeer en frisheid in huis. Daarnaast kan je ook experimenteren met een combinatie van verschillende geeltinten, of eenvoudigweg geel en wit combineren.

Passende vloeren

Gele accenten of gele kleurvlakken vormen een strakke combinatie met het midnight eik natuur-laminaat of moonlight eik natuur-laminaat. Hou je eerder van een Scandinavische touch? Dan kan je geel perfect matchen met bijvoorbeeld het lichtere Victoria eik-laminaat.

Gerelateerde Stories

27-5-2016

Dit doet kleur met je huis

9-6-2016

Het effect van kleur in je interieur: rood

9-3-2016

5 tips om je keuken op orde te houden

Top