Dit doet kleur met je huis: blauw

De kleur blauw is een allemansvriend. En terecht: ze combineert perfect met vele andere kleuren, kent zelf een enorm scala aan tinten en brengt rust in huis.

Aan elke kleur worden wel positieve eigenschappen toegedicht, maar aan geen enkele zoveel als aan blauw. We associëren blauw automatisch met de basiselementen water en lucht. Al eeuwenlang gelooft men dat de kleur rustgevend en ontspannend werkt. Sommigen beweren zelfs dat ze geneeskrachtige effecten heeft.

Rust in slaap- en badkamer

Wetenschappelijke tests hebben ook aangetoond dat blauw daadwerkelijk een positief effect heeft op onze bloeddruk, ademhaling en hartslag. Geen wonder dus dat blauw in deze stressvolle tijden geregeld opduikt als dé nieuwe modekleur. Als rustbrenger is blauw een ideale keuze voor slaapkamers en badkamers. Maar de combinatie blauw-wit is een absolute klassieker waarmee je in elke kamer scoort.

Quick-Step Laminaat Impressive, zachte eik natuur, badkamer


Een veilige keuze

Met blauw speel je trouwens sowieso op veilig. Zowat iedereen houdt van de kleur – een relatief groot aandeel van de mensen noemt het zelfs zijn lievelingskleur. Jong of oud, man of vrouw: iedereen heeft wel een favoriete blauwtint. Het is dan ook de perfecte kleur om mee te experimenteren. Andere kleuren kunnen er in de winkel heel anders uitzien dan bij jou thuis, maar blauwtinten stellen zelden teleur.


Perfect voor de kinderkamer

Blauw is ook een ideale keuze voor kinderkamers. Je kan de kleur een heel (kinder)leven lang blijven gebruiken: de eerste jaren in combinatie met felle kleuren en wanneer de kinderen ouder worden met het klassiekere wit of zelfs met donkere tinten.  Universitair onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat blauw ons helpt om creatiever te denken en dat kinderen beter scoren op IQ-tests als ze die mogen uitvoeren in een blauwe kamer! 
 
Vind je vloer

Voorzichtig met de donkere tinten

Alhoewel de meeste blauwtinten een positief effect hebben op ons gemoed, geldt dat niet altijd voor de donkerste varianten. Overheersende donkerblauwe elementen kunnen leefruimtes een bedrukte sfeer geven. Er is een reden waarom de ‘blues’ verwijst naar de kleur blauw… Blauw zou bovendien de eetlust afremmen. Toch maar opletten met het gebruik ervan in de eetkamer dus.

Donkerblauw straalt wel raffinement, wijsheid en betrouwbaarheid uit – denk maar aan het klassieke schooluniform of herenpak. De donkere tinten zijn dan ook zeer geschikt voor een bureau, bibliotheek, receptie- of wachtruimte.

Instant vakantiegevoel

Lichtblauwe accenten laten kleinere kamers groter lijken. Bovendien lichten ze kamers zonder ramen op: het lijkt immers alsof je toch naar buiten kan kijken. Grijsblauw en alle pastelvarianten doen het ook prima in een vintage interieur.
Blauw combineert ook perfect met hout. De combinatie van een lichte houten vloer met blauwe muren doet je meteen wegdromen naar zuiderse stranden. Donkere houtvloeren met blauwe accenten zijn dan weer de ideale basis voor een etnisch interieur.
 
Quick-Step Laminaat Largo, merbau natuurvernist, eetkamer

Benieuwd wat blauw kan doen met jouw interieur? Ontdek het met onze Roomviewer!  

 
Gerelateerde Stories
17-10-2016
27-11-2016
Top