Het effect van kleur in je huis: zwart

In de modewereld is zwart een absolute klassieker. De laatste jaren maakt de kleur ook meer opgang bij interieurdesigners, maar toch zijn velen van ons nog altijd bang om zwart in huis te gebruiken. Onterecht, want als je de kleur op een correcte manier hanteert, krijgt je woning een heel persoonlijke en unieke toets.

Zwart roept tegenstrijdige gevoelens op: enerzijds staat de kleur voor duisternis en verdriet, anderzijds straalt ze luxe en klasse uit. De hoofdregel voor het gebruik van zwart luidt dan ook: overdrijf niet! Een interieur waarin zwart overheerst, kan beklemmend en deprimerend aanvoelen. Maar wanneer je het correct doseert én combineert, kan zwart zowat elke ruimte naar een hoger niveau tillen.

Dramatisch en chique

Net als wit kan zwart gecombineerd worden met bijna alle andere kleuren. Felle kleuren op een zwarte achtergrond zorgen voor opvallende contrasten en een dramatische look in de woonkamer. Schilderijen of kleurrijke designobjecten komen vaak veel beter tot hun recht tegen een zwarte dan een witte muur. Ben je eerder het klassieke type, combineer zwart dan met goud of zilver om een chique, royaal interieur te creëren.

Dramatisch en chique

Zelfs in de kinderkamer

Zwart combineert trouwens niet alleen perfect met andere kleuren, maar ook met luxueuze materialen zoals leer en hout. Perfect voor liefhebbers van de etnische look. En in tegenstelling tot wat je dacht, verdient zwart zelfs een plaatsje in de kinderkamers. Schilder één muur - of een deel ervan - in de speel- of slaapkamer van je kinderen met zwarte bordverf, en geef hen schoolkrijt om zich volledig uit te leven!

Rustgevend en stijlvol

De combinatie met zachte en lichtere kleuren zorgt dan weer voor een rustgevend effect. Op die manier kan je zwart ook gebruiken in de slaapkamer, maar evengoed in een bureauruimte waaraan zwart meteen ook een toets van degelijkheid en vertrouwen geeft. Dé klassieker bij uitstek is uiteraard de combinatie zwart-wit. Vooral inkomhallen of badkamers, maar zelfs ook keukens, krijgen een bijzonder stijlvolle en elegante uitstraling als je deze twee uitersten verstandig met elkaar combineert.

Creëer ruimte met zwart

Van donkere kleuren wordt weleens gezegd dat ze je kamers kleiner maken.Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Als je een zwarte vloerbekleding combineert met een licht plafond en lichte muren, lijkt je kamer net groter. Zeker als je ook nog eens een spiegel of enkele opvallende decoratiestukken toevoegt.

Creëer ruimte met zwart


Gerelateerde Stories

4-9-2015

Burnt is the new black

17-10-2016

Het effect van kleur in je interieur: wit

27-5-2016

Dit doet kleur met je huis