5 gouden regels voor een stralend parket


Parketvloeren zijn het neusje van de zalm voor elke vloerliefhebber. Niets overtreft immers de uitstraling van echt hout. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw droomvloer er ook jarenlang perfect blijft uitzien?

Alle parketvloeren van Quick-Step bestaan uit drie lagen massief hout en een extra beschermingslaag. Afhankelijk van de vloer die je kiest, bestaat die extra bescherming uit:
  • Zeven lagen vernis die ervoor zorgen dat je vloer makkelijk is schoon te maken en die beschermen tegen slijtage, krassen en vlekken.
  • Twee lagen hoogwaardige olie die garant staan voor een mooi verouderingsproces en een extra matte en natuurlijke look.  
Door het unieke productieproces en de extra beschermingslaag vraagt je parketvloer weinig onderhoud. Bovendien krijg je een levenslange garantie! Als je de volgende gouden onderhoudsregels volgt, kan je dan ook zorgeloos blijven genieten van de perfecte vloer.


5 gouden regels voor een stralend parket


1. Regelmatig droog schoonmaken

Voor het reguliere onderhoud van je parketvloer gebruik je gewoon een droge microvezeldoek. Die neemt alle stof en vuil mee op. Voor eventueel vuil in de groeven kan je een stofzuiger met aangepast zuigstuk gebruiken. Poets je vloer nooit met geïmpregneerde schoonmaakdoekjes. Die doen stof aan de vloer kleven en kunnen vlekken achterlaten.


2. Af en toe vochtig onderhoud

Slechts om de paar poetsbeurten dien je ook met een licht vochtige doek schoon te maken. Let op: te vaak en te vochtig poetsen is niet alleen onnodig, het kan je parketvloer ook beschadigen. Voeg één dopje onderhoudsproduct (bij voorkeur Quick-Step Clean) toe op 5 liter water, drenk hierin opnieuw een microvezeldoek en wring hem goed uit: de doek mag slechts lichtjes vochtig zijn. Poets de vloer en dweil hem nadien goed droog met een droge doek. Giet nooit een emmer met schoonmaakproduct uit over de vloer! 


3. Vlekken zo snel mogelijk verwijderen

Heb je gemorst, staan er strepen op de vloer of hebben de kinderen per ongeluk geknoeid? Geen nood: probeer zo snel mogelijk met een droge microvezeldoek en het Quick-Step Clean-product de vlekken te verwijderen. Lukt dat niet, gebruik dan een licht bevochtigde doek met Quick-Step Clean. Droog resten van water goed op en gebruik geen andere producten, die kunnen je vloer nog verder beschadigen. 


4. Extra zorg voor geoliede vloeren

Om geoliede parketvloeren een leven lang mooi te houden en microkrasjes te verbergen, gebruik je om de 4 vochtige onderhoudsbeurten best een paar dopjes Quick-Step Oil Care. Los 2 tot 4 dopjes op in 5 liter water en vervolgens ga je te werk zoals bij het gebruikelijke vochtige onderhoudsbeurt. Spoel de microvezeldoek regelmatig uit. Nadat de vloer droog is, kan je er meteen weer op lopen.  Is je geoliede parketvloer zwaar beschadigd of ziet hij er dof uit, dan kan je hem uitzonderlijk behandelen met Quick-Step Onderhoudsolie in de gepaste kleur.


5. Controleer de vochtigheid

De juiste vochtigheid speelt een belangrijke rol in de levensduur van je parketvloer. Warme, vochtige lucht doet de planken immers uitzetten, terwijl ze door koude, droge lucht net kunnen krimpen. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 40 en 60 %. Controleer dus geregeld je hygrometer in huis en plaats indien nodig een luchtbevochtiger, luchtwasser of luchtontvochtiger.


Bekijk onze onderhoudstips en -video‚Äôs hier >5 gouden regels voor een stralen parket

Top