Tijd voor een nieuwe badkamer?
Zo verloopt het vlot!


Je badkamer in een nieuw jasje steken, is een hele karwei. Zeker als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken. Om de renovatiewerken zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen, leggen wij hier stap voor stap uit hoe je aan zo’n project begint. 

 

Stap 1: Plannen en puzzelen

Je droomt misschien al jaren van een nieuwe badkamer en nu kan je er eindelijk aan beginnen! Hoewel we houden van je enthousiasme, neem je best eerst een stapje terug. Past jouw idee wel in de ruimte? Om dit na te kijken, maak je best een grondplan op schaal. Kies ook je sanitaire toestellen op voorhand uit en houd de afmetingen goed bij. Maak er vervolgens kaartjes van op dezelfde schaal als je grondplan en je kan beginnen puzzelen! Vergeet ook niet om de locaties van je verwarming en aansluitingen voor verlichting te markeren. En nog een tip: leg op je schets ook vast of je deuren en ramen naar binnen of naar buiten draaien.  
 

Stap 2: Eerst kopen, dan breken

Als je maar één badkamer hebt, dan wil je natuurlijk dat het renoveren goed opschiet. Voor je dus begint met breken, ga je best op zoek naar al je materiaal. Soms heb je namelijk een specifieke stijl in gedachten en is die moeilijk te vinden of moet je wachten op levering. Even stockeren en wanneer je alles hebt, ben je klaar voor het echte werk!
 

Quick-Step Laminaat Majestic, bosland eik bruin, badkamer

Stap 3: Dubbelcheck alle buizen en leidingen

Eens alles uitgebroken is, heb je een goed overzicht waar al je toevoerkranen en afvoerbuizen zitten. Je kan dus makkelijk controleren of ze nog werken. Zie je kalkvorming of gaan de kranen moeilijk open en toe, dan kan je deze best vervangen. Je kan ook nieuwe leidingen en afvoerbuizen installeren als dat nodig zou zijn. Wil je energie besparen? Maak de leidingen dan zo kort mogelijk! Zorg er ook voor dat je de leidingen nooit in een hoek van 90° installeert. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze sneller gaan verstoppen.


Stap 4: Bepleister je muren en plafond

Aangezien een badkamer een vochtige plaats is, is het belangrijk om je materiaal aan te passen om vochtplekken, schimmels en barsten te vermijden. Kies daarom voor pleisterwerk of vochtbestendige gipskartonplaten en vraag de hulp van een vakman. Dat maakt het prijskaartje misschien duurder, maar dan ben je zeker van levenslange kwaliteit. Zijn er muren met tegeltjes? Die bezet je best met cementmortel, wat meer waterbestendig is dan gewone bepleistering.

Stap 5: Plaats je chape

Bij een totaal nieuwe inrichting van je badkamer, heb je allicht nieuwe buizen gelegd of enkele leidingen verplaatst. Dan leg je best een nieuwe chape of betonvloer. De gouden regel? Geef het wat tijd! De vloer moet namelijk opgedroogd zijn voor je verdergaat naar de volgende stap. Dit is het regeltje dat je best hanteert:

Dus:
< 4cm  = 1 week per cm
5cm = 6 weken drogen
6cm = 8 weken drogen
> 6cm = 8 + 4 weken per bijkomende cm


Geen nieuwe leidingen of buizen? Dan mag je deze stap overslaan!

Quick-Step Vinyl Balance-Click, select eik licht, badkamer

Stap 6: Combineer je ontwerp met een luxueuze vloer

Wie zegt dat een badkamer niet warm en gezellig kan zijn? Quick-Step biedt 100% badkamerbestendige vloeren aan om jouw ontwerp uniek te maken. Hou je van laminaat? Dat kan! Nu heb je namelijk een watervaste laminaat met HydroSeal-technologie. Kies voor de Impressive (Ultra) of Majestic laminaatvloeren en je hoeft zelfs voor de grootste plassen niet terug te deinzen. Ga je renoveren? Onze luxevinylvloeren zijn buitengewoon dun, waardoor ze perfect zijn voor vernieuwingen. Je kunt ze gewoon bovenop reeds bestaande, egale vloerbekleding leggen. En met de Scratch Guard en Stain Guard beschermingstechnologie is je laminaat- en PVC-vloer tegen alles opgewassen en makkelijk schoon te maken.

Stijlvol met natuursteen, warm met eik of notelaar, fris met gewit hout: wat je ook kiest, we hebben een prachtige vloer waar je van zal houden. 

Stap 7: Werk af met je toestellen

Je bent bijna klaar! De laatste stap in je badkamerrenovatie is het plaatsen van alle sanitaire voorzieningen, het warmwatertoestel en je accessoires. Vervolgens ga je deze opvoegen om waterdicht te maken. 
 

Ben je klaar voor je renovatie? Hier kan je de checklist downloaden zodat je zeker niets vergeet! 

Quick-Step Laminaat Majestic, vallei eik lichtbruin, badkamer

Top