Een knusse plek voor jezelf

Een stapsgewijze aanpak

Meer dan ooit willen we dat onze woning een veilige thuis is, waar we onszelf kunnen zijn en het stressvolle dagelijkse leven even kunnen vergeten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat designtrends als hygge en wabi-sabi de laatste jaren erg populair geworden zijn. Fabienne Vanbrabant, zelfstandig designprofessional, coach en eigenares van het ontwerpbureau IKAB in Borgloon (België), verwoordt het als volgt: "Om een woning knus te doen aanvoelen, is er heel wat meer nodig dan enkele dekens op de vloer en wat glazen kombucha. Alles draait rond het vinden van het perfecte evenwicht." Hoe pak je dit aan?

1. Begin met een moodboard

Fabienne: "Weet je niet zeker welke stijl of richting je moet kiezen? Maak eerst een moodboard, een collage van afbeeldingen die jou boeien en tonen welke sfeer je woning moet uitstralen. Je kunt dit gewoon met de hand doen, met lijm, een schaar en een paar magazines, of je kunt dit digitaal doen, met behulp van apps als Moodboard Lite of Moodzer.com. Als je meer dan één kamer wilt aanpakken, maak dan één moodboard per kamer en kies niet meer dan tien afbeeldingen per moodboard.

2. Zoek de rode draad

Neem je moodboard(s) even grondig onder de loep: welke dingen springen er voor jou echt uit? Welke voorwerpen, kleuren, texturen en materialen kun je als basis voor je ontwerpplan gebruiken? Idealiter bekom je op die manier een werkbare verzameling van bij elkaar passende kleuren, materialen en texturen die je later zullen helpen om beslissingen te nemen.

3. Gebruik wat je al hebt – of toch als het in het plaatje past

Heb je meubelstukken, kunstwerken of decoratiestukken die echt een plaats in je nieuwe interieur verdienen? Overloop ze dan stuk voor stuk en beslis of ze echt passen bij de stijl die je wilt.

"Niet alles hoeft nieuw te zijn. Maak ruimte voor meubelstukken die mooi verweerd zijn, die een eigen verhaal hebben, die mooie herinneringen oproepen."

4. Laat ruimte voor imperfectie

Je kunt je woning extra knus maken door meubelstukken, kunstwerken of decoratiestukken met een eigen verhaal toe te voegen. Maak dus wat plaats voor grootmoeders kast of voor die houten vloer die je doet denken aan het huis waarin je opgroeide. Ze hoeven helemaal niet in perfecte staat te zijn: de Japanse wabi-sabifilosofie gaat net over het vinden van schoonheid in imperfectie. Zorg er alleen voor dat alles mooi in evenwicht is. De voorwerpen die je houdt, moeten passen bij de stijl die je wilt. Als dat niet zo is, moet je van je hart een steen maken.

5. Zoek een natuurlijk evenwicht

De gekozen materialen spelen een erg belangrijke rol. Natuurlijke materialen roepen rust, warmte en authenticiteit op. Daarom zie je zo vaak hout, steen, wol, vlas, gekreukt linnen, leer enz. in aardachtige, zwaardere schakeringen en zachte pastelkleuren. Dit geeft de kamer een knusse en authentieke uitstraling.

Hetzelfde geldt voor houten vloeren: deze blijven ongelooflijk populair omdat zij een combinatie van verlangen naar de natuur en nostalgie oproepen. Heel wat mensen zijn opgegroeid in een huis met houten vloeren en zijn nu op zoek naar dat verloren gevoel van geborgenheid en veiligheid. Ook de populariteit van houtimitaties als laminaat en vinyl neemt zienderogen toe. Heel wat laminaat- en vinyldessins zijn vandaag de dag amper te onderscheiden van echt hout en bieden daarnaast tal van praktische voordelen: ze zijn watervast, onderhoudsvriendelijk en erg veelzijdig.Vind je favoriete houten vloerGerelateerde Stories

10-1-2018

Aan de slag: 5 redenen waarom je je renovatieprojecten te lang hebt uitgesteld