Hoe doe je een kleine kamer ruimer aanvoelen?

Van microappartementen in Parijs en Londen tot minihuisjes op het platteland: de ruimtes waarin we wonen worden alsmaar kleiner. Of je er nu voor kiest om de stijgende woningprijzen te omzeilen, komaf te maken met materialisme of je ecologische voetafdruk te beperken, kleiner gaan wonen betekent ook dat je nieuwe ideeën over interieurvormgeving nodig hebt. Hoe kun je een kleine kamer groter en persoonlijker doen aanvoelen? Arno Geunes, eigenaar van Tiny House Belgium, deelt met ons enkele grootse ideeën voor klein wonen.

Tiny House Belgium, opgericht door Louis De Keyser, is een eenmansbedrijf uit Vlaanderen dat mobiele houten huisjes ontwerpt en bouwt. Arno, de huidige eigenaar, bouwt niet alleen zelf huisjes, hij is ook erg blij als hij anderen kan helpen die klus te klaren. Op die manier heeft hij heel wat waardevolle ervaring kunnen opdoen voor het bouwen van kleine ruimtes die praktisch zijn, een uniek karakter hebben en ondanks de ruimtelijke beperkingen groot aanvoelen. Hier vind je zijn tips!

1. Vind schoonheid in efficiëntie

"Om een kleine ruimte bewoonbaar te maken, moet je eerst goed nadenken over wat je nodig hebt. En niet alleen over de grote lijnen, maar ook over de kleinste details. "Waar plaats ik de borden en glazen na het afwassen?" of "Waar kan ik de kruiden kwijt?" zijn dingen waar je vooraf goed over moet nadenken." "Er is heel wat creativiteit nodig om een ruimte te optimaliseren zodat deze volledig aan jouw specifieke behoeften beantwoordt. Vaak leidt dit tot vernuftige, unieke oplossingen zoals meubelstukken die meerdere doeleinden vervullen: een traptrede die ook een tafel is, een bed met katrollen dat je tot aan het plafond kunt hijsen … Dergelijke oplossingen maken de ruimte uniek en spannend.

Hoe doe je een kleine kamer ruimer aanvoelen?

Hoe doe je een kleine kamer ruimer aanvoelen?

2. Zorg voor licht

"Als je de mogelijkheid hebt om te renoveren of ramen te plaatsen zoals wij in onze minihuisjes voorzien, kies dan voor enkele grote ramen in plaats van voor vele kleintjes. Grote ramen laten meer licht binnen en doen een ruimte erg open aanvoelen. Of spiegels zijn ook een handig trucje."

3. Kies de juiste vloer …

"Vaak wordt er te weinig aandacht aan de vloer besteed, terwijl die een cruciaal element is om ruimte te creëren. De vloer is een 'vijfde muur' en moet dus erg praktisch zijn, zeker omdat al je activiteiten zich binnen dezelfde ruimte afspelen. Het is dus aangewezen om te kiezen voor iets dat goed bestand is tegen krassen en vuil en makkelijk te onderhouden is, zoals vinyl of laminaat."

"Wat kleur en ontwerp betreft, zijn lichtere, koelere tinten prima om een gevoel van openheid op te roepen. Kies voor weinig nerven en noten zodat de ruimte er niet al te druk uitziet. Tot slot moet het formaat van de vloerplanken ook evenredig zijn met de grootte van de ruimte. Als ze te smal zijn, krijg je een smaller ruimtegevoel, en als ze te breed zijn, voelt het al snel steriel aan. De kunst is om net het juiste evenwicht te vinden."

4. … en zorg voor een correcte plaatsing

"De manier waarop je de vloer plaatst, beïnvloedt ook de ruimte. Als je kamer rechthoekig is, plaats je de planken het best parallel met de langste wand. Zo krijg je een langer ogende kamer die ruimer aanvoelt." Lees zeker ook even onze tips over de perfecte richting voor je vloerplanken.


De perfecte richting voor je vloerplanken


De perfecte richting voor je vloerplanken

5. Toon je vloer

"Als je moeite hebt gedaan om de juiste vloer te kiezen en plaatsen, wil je waarschijnlijk dat hij ook daadwerkelijk zichtbaar is. En dat is goed: hoe zichtbaarder je vloer, hoe groter de ruimte lijkt. Benut lege muren en kies voor hangende legplanken en kasten."

6. Zorg ervoor dat elk meubelstuk telt

"Zorg bij het kiezen van meubels voor maximale functionaliteit. Vaak is het beter om minder maar grotere stukken te kiezen om een grootser gevoel op te roepen. Anderzijds staan kleinere meubels minder in de weg en kun je ze makkelijker verplaatsen, zoals twee kleine koffietafeltjes. Ook hier gaat het weer allemaal om het juiste evenwicht. Slaag je erin dat te vinden, dan zal je kleine kamer als een ruim toevluchtsoord aanvoelen."

Gerelateerde Stories

19-7-2018

Een knusse plek voor jezelf

29-1-2015

In welke richting leg je je vloerplanken het best?