Laminaat of houten vloerbekleding: een zij-aan-zij vergelijking

Parket vs. laminaat: hoe maak ik een keuze?

Proberen uitzoeken of je best kiest voor laminaat of parket kan een niet te versmaden klus zijn. Beide opties zijn immers kwalitatief en mooi. Daarom helpen we je de voordelen van beide opties met elkaar te vergelijken.

Laminaat en parket: een zij-aan-zij vergelijking

Samenstelling: HDF vs. samengesteld hout

Zowel laminaat als parket zijn houtproducten, wat betekent dat hun kernen uit hout bestaan. Laminaat bestaat in de kern uit HDF: een plaat van onder hoge druk samengeperste, fijne, gerecycleerde houtvezels. Aan deze HDF-kern wordt een steunlaag, dessinlaag en doorzichtige, waterbestendige deklaag toegevoegd.

Quick-Step parketvloeren zijn dan weer vervaardigd uit samengesteld hout. Dat betekent dat de planken bestaan uit 3 lagen massief hout, bedekt met een beschermende afwerking.

Design: oog voor detail

Laminaat en houten vloeren: uitzicht

We hebben oog voor het kleinste detail. Op die manier zorgen we ervoor dat onze Quick-Step vloeren er verfijnd uitzien. Subtiele oppervlaktexturen met fijne nerfstructuren creëren een natuurlijk effect van hout of steen. De Signature collectie van Quick-Step tilt dit effect naar een nog hoger niveau. Het ziet er uitermate realistisch uit zodat de vloer quasi onmogelijk onderscheiden kan worden van echt hout.

Uiteraard leveren we ook het echte werk: houten vloeren. Deze zijn uiterst authentiek en fijn afgewerkt en zijn verkrijgbaar in een brede waaier aan kleuren, classificaties en houtsoorten – een natuurlijke variatie die alleen mogelijk is bij houten vloeren. Het geheim hierachter? Een echte passie voor design en een nauwgezet bevoorradingsproces. Dit proces zorgt ervoor dat we alleen werken met materialen van de hoogste kwaliteit.Duurzaam: een vloer die gebouwd is om lang mee te gaan

Comfort en geluid

Laminaatvloeren zijn vervaardigd uit houtvezel met een hard melamine oppervlak en produceren door hun harde oppervlak en laag gewicht doorgaans meer geluid dan parketvloeren. Bovendien kunnen ze een beetje hol aanvoelen in vergelijking met echte houten vloeren en hebben ze de neiging om geluid over te brengen. Het toevoegen van een ondervloer zoals SilentWalk helpt hierbij.

Vloeren van samengesteld hout bestaan dan weer uit dunne lagen van massief hout. Daarom zijn ze zwaarder, hebben ze een veerkrachtig oppervlak en produceren ze doorgaans minder geluid dan laminaat. Om de akoestische kwaliteiten te optimaliseren, raden we de combinatie aan van een houten vloer met een SilentWalk-ondervloer.

Vloerverwarming

Beide vloersoorten zijn compatibel met vloerverwarming. Laminaatvloeren hebben echter een iets lagere warmteweerstand, waardoor ze iets efficiënter zijn als warmtegeleiders.

Vochtbestendigheid

De waterafstotende technologie voorkomt, in combinatie met het gepatenteerde Uniclic kliksysteem, dat water je laminaatvloeren beschadigt. De meeste Quick-Step laminaatvloeren hebben een HydroSeal-coating in de groeven, zodat er geen water kan binnendringen. Hierdoor kunnen deze vloeren bijvoorbeeld geplaatst worden in badkamers of keukens.

Alle Quick-Step houten vloeren zijn voorzien van een waterafstotende laag. Deze beschermt je vloer en zorgt ervoor dat hij er aantrekkelijk en authentiek blijft uitzien. Hoewel we alles in het werk hebben gesteld om Quick-Step parketvloeren vochtbestendiger te maken met de introductie van de ‘Surface & Edge Protect+’ technologie, zijn ze niet watervast en dus niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers.

Slijtage

De Quick-Step laminaatvloeren staan aan de top wat stootbestendigheid, duurzaamheid en krasbestendigheid betreft. Slimme technologieën zoals de gepatenteerde Scratch Guard bovenlaag zorgt ervoor dat ze tienmaal zo krasbestendig zijn.

Houten vloeren zijn traditioneel wat gevoeliger voor krassen en slijtage. De gelakte parketvloeren van Quick-Step zijn echter behandeld met 7 lagen van UV-gehard vernis op waterbasis en met de water- en vuilafstotende ‘Surface & Edge Protect+’ technologie, waardoor ze robuuster zijn dan andere houten vloeren. Ook onze geoliede vloeren zijn goed beschermd dankzij de twee lagen van hoogwaardige olie.

Plaatsing: gewoon klikken!

Beide vloersoorten zijn eenvoudig te plaatsen dankzij ons innovatief Uniclic kliksysteem. Voor laminaat raden we een zwevende plaatsing aan met een ondervloer. Voor houten vloeren ligt de keuze bij jou: zwevend of gelijmd.

Als je het liever overlaat aan een professional, helpen we je met plezier zoeken naar je dichtstbijzijnde erkende Quick-Step installateur.

Laminaat en houten vloeren: plaatsingOnderhoud: eenvoudiger kan niet

Laminaat en houten vloeren: onderhoud

Zowel laminaat als parketvloeren zijn eenvoudig te reinigen, hoewel parket meer onderhoud nodig heeft. Voor laminaat volstaat het om regelmatig te stofzuigen en te dweilen met een vochtige doek in combinatie met ons reinigingsproduct Quick-Step Clean.

Een parketvloer heeft daarentegen wat tedere en liefdevolle zorg nodig om zijn schoonheid te bewaren. Dankzij de combinatie van de ‘Surface Edge & Protect+’ technologie en de vernislagen is voor een gelakte parketvloer gewoon een standaardreiniging nodig. Een geoliede parketvloer vereist wat extra zorg: deze moet regelmatig behandeld worden met de reinigingsproducten en de onderhoudsolie van de fabrikant.Prijs & garantie: een vloer voor het leven

Laminaat is de goedkopere broer van parket. Een authentieke houten vloer heeft een hoger prijskaartje omdat de houtvoorraad niet eindeloos is.

Bovendien worden zowel Quick-Step laminaat als parket geleverd met een uiterst lange garantietermijn: tot 25 jaar voor laminaat en een levenslange garantiedekking voor parket.

Help me kiezen

Kun je nog steeds geen keuze maken tussen laminaat en parket? Probeer dan onze FloorExplorer. Nadat je 4 eenvoudige vragen hebt beantwoord, zal onze tool je adviseren welke vloeren ideaal zijn voor jouw project.

Probeer onze FloorExplorer

Gerelateerde Stories

2-12-2019

Laminaat en vinyl: een zij-aan-zij vergelijking

2-12-2019

Vinyl en parket: een zij-aan-zij vergelijking