Nieuw minimalisme voor een warm en rustgevend interieur

Het voorbije jaar heeft ons heel wat geleerd. Dat goed interieurdesign een grote rol speelt bijvoorbeeld. In een tijd waarin telewerk de regel was en we verplicht in ons ‘kot’ moesten blijven, zijn we ons huis met andere ogen gaan bekijken. Minimalisme maakte zijn grote comeback, maar als tegengewicht voor de ‘sociale afstand’ maakte de kenmerkende steriliteit plaats voor warmte en zachtheid.

‘Back to basics’, ‘less is more’ … Minimalisme brengt ons terug naar de essentie. En dat houdt ook een terugkeer in naar de natuur en dus het gebruik van natuurlijke materialen. Zo is parket op dit moment helemaal in. Wil je een minimalistische slaapkamer met een warme uitstraling? Kies dan voor bleek hout voor een echt ‘zengevoel’.

Ontdek Quick-Step Parket

Minder spullen, meer geluk

Herinner je je Marie Kondo en haar KonMari-methode nog? Dat de Japanse kunst van het opruimen de laatste jaren wereldwijd enorm populair is geworden, is heus geen toeval. Alle opruimcoaches zijn het erover eens dat je ontdoen van ballast een geweldige manier is om tot rust te komen en een gevoel van controle te herwinnen.

Dat verklaart ook de aantrekkingskracht van minimalisme. Het is zeker niet de bedoeling om de leegte te aanbidden, maar om ruimtes te creëren waarin we helemaal tot rust kunnen komen. Dat motiveert ons om alleen te kopen wat we echt nodig hebben en te investeren in duurzame goederen. Zo verhogen we onze levenskwaliteit op lange termijn en zorgen we ervoor dat we de planeet zo weinig mogelijk belasten.


Zacht in plaats van steriel

De wereldwijde pandemie in 2020-2021 heeft ons veel geleerd over afstand, in alle betekenissen van het woord. Geen wonder dus dat we meer dan ooit op zoek zijn naar nabijheid. In minimalistisch interieurdesign betekent dit dat we de steriele zwart-witinterieurs uit de jaren negentig inruilen voor warmere beigetinten, zandkleuren en poederkleuren. Tactiele elementen, zoals malse tapijten en handgemaakt breiwerk, zorgen voor een streelzachte toets.

De hernieuwde aandacht voor natuurlijke materialen verklaart ook het gebruik van hout in onze interieurs. Niet alleen voor meubels, maar ook voor vloeren, muren en plafonds. Gecontrasteerd en/of gecombineerd met strakke lijnen, organische vormen en lichte kleuren, voegt hout een welkome warme en natuurlijke toets toe.


Sereniteit waarop je kunt lopen

Door de veranderende perspectieven blijft de vraag naar houten parketvloeren toenemen. De focus ligt vooral op bleke houtsoorten die ons een gevoel van lichtheid en ruimtelijkheid geven. We lijken een voorkeur te hebben voor vloeren in bleek hout met nauwelijks knoesten of nerven. Ze vormen de perfecte basis voor een rustgevend interieur waar puurheid en sereniteit de boventoon voeren. Tegelijk voegen ze een vleugje natuurlijke verscheidenheid en detail toe.


Benieuwd of je met parket het zengevoel kunt binnenbrengen in je interieur? Test het uit met onze RoomViewer.

Probeer de RoomViewer

Gerelateerde Stories

29-6-2021

Felle kleuren: dé interieurtrend van 2021