Klaar voor de grote lenteschoonmaak?

Nu de winterkoude definitief achter ons ligt, is het tijd voor een frisse start. Haal die bezems en trekkers boven: tijd voor de grote lenteschoonmaak!Lenteschoonmaak door de eeuwen heen

Iedere cultuur heeft zo zijn eigen versie van de traditionele lenteschoonmaak. In het Perzische rijk werd nieuwjaar – of Nowruz – gevierd op de eerste dag van de lente. En daarbij hoorde steevast de traditie van Khouneh Tekoun. Dit betekent zoveel als ‘je huis dooreen schudden’ en is tot op vandaag nog steeds een vast gebruik in Iran.

In continentaal Europa vindt de traditie dan weer zijn oorsprong in het typisch vochtige klimaat. Tot in de 19de eeuw verwarmden de mensen hun huizen met kolen en hout, en diende kaarslicht als enige verlichting. De eerste lentedagen waren het ideale moment om deuren en ramen open te gooien en kort werk te maken van rook, damp en stof.

Een tijdloze traditie

Tegenwoordig is er centrale verwarming en elektrische verlichting. Stofzuigers houden alle stof buiten. Toch blijft de lente voor veel mensen jaar na jaar een nieuwe start. Het is het ideale moment om dat meubilair even op straat te sleuren, de vloeren een grondige schrobbeurt te geven en de gordijnen naar de droogkuis te brengen.

De juiste tools

Plan je zelf een grote schoonmaak? Zorg dan dat je goed voorbereid voor de dag komt. Start bovenaan en werk je verdieping na verdieping een weg naar beneden. Vergeet niet achter iedere kast te kijken en maak dat je over het juiste materiaal beschikt. Met de Quick-Step Onderhoudskit wordt je vloer poetsen alvast een stuk gemakkelijker.

Top