Hoe creëer ik een eclectisch interieur?Van Dale verklaart eclectisch als ‘het beste eruit kiezen’ en dat klopt dus als een bus. Bij deze stijl is het namelijk helemaal oké om invloeden of kenmerken vanuit verschillende interieurtrends of stijlen te combineren, je kiest er gewoon het beste uit.

Op het eerste zicht zou je denken dat het combineren van verschillende stijlen en elementen gegarandeerd voor een rommelige indruk zorgt. Maar niets is minder waar als je de grens tussen contrast en chaos niet overschrijdt. Houd de verschillende combinaties daarom subtiel, zo blijft het geheel huiselijk en verrassend. 

Carte blanche in kleur 

Wie eclectisch zegt, zegt kleur. En dan nog wel à la carte blanche. Combineer uitbundige citrustinten met bescheiden pastel, mix alle tonen groen of hou het basic zwart-wit met her en der een kleuraccent. Onthoud één ding: intensiteit is bij deze stijl over de volledige lijn een must. Flets staat niet in het eclectische woordenboek.

Alles kan en alles mag. Maar... het kleurenpalet moet wel degelijk kloppen. Ga dus voor hoogstens een handvol sterke kleuren en motieven, zo geef je de kamer meer dan genoeg kracht, zonder dat het te overweldigend wordt. Een mix van afwerkingen - van heel mat tot fel glanzend - zorgt voor een extra touch!
Textuur met karakter

Textuur geeft het eclectische interieur z’n typische diepte mee. Vooral voor de vloer als basis van de ruimte is dit erg belangrijk. Een vloer met een authentieke uitstraling is hier ideaal. Wanneer je voor hout kiest, ga dan voor een vloer met de aanblik van een gerenoveerde teruggewonnen vloer. Verweerde randen, barsten en knopen, zaagsneden en variaties in kleur dragen bij tot het unieke karakter.

Authentieke materialen laten zich in deze stijl ook gemakkelijk combineren met moderne en strakke materialen als beton. De keuze van de mix aan materialen is natuurlijk hoogstpersoonlijk en ook essentieel om tot een interieur te komen dat de stempel ‘eclectisch’ waard is!


Meubels met lef

Ook de keuze van meubels en accessoires kan eclectisch zijn: sisal tegenover plexi, porselein versus metaal, leder in contrast met jute... Houd hierbij steeds in je achterhoofd dat een groot contrast vaak het beste werkt.

Het vraagt natuurlijk een portie lef om niet vast te houden aan één stijl. De moderne look neemt hier meestal de bovenhand, maar door de mix and match van verschillende stijlen ontstaat er uiteindelijk een mooi geheel van oud, modern en invloeden uit diverse hoeken. En dat zie je vooral terug in het meubilair en accessoires: vintage meubelen, hedendaagse kunst, curieuze elementen en erfstukken, vondsten en souvenirs uit andere windstreken wisselen elkaar moeiteloos af. Naast brocante elementen zijn ook bekende designklassiekers onmisbaar.

Gerelateerde Stories
1-3-2017
Top