Vloeren door de eeuwen heen

Bron: "Les raboteurs de parquet" door Gustave Caillebotte  (1875) - Oil on canvas - Musée d'Orsay - Paris.

Houten vloeren maken van je huis een thuis: dat wisten ze al in de 16de eeuw. Sindsdien is hout altijd een geliefde vloerbedekking gebleven. Vandaag is de keuze aan parket- en laminaatvloeren groter dan ooit.

Blik je mee terug in de tijd? We zetten de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de houten vloer op een rij.


De eerste parketvloer

In de Middeleeuwen deed de parketvloer zijn intrede. Dat was de eerste vloer die op verschillende manieren werd bewerkt. 

Hardhout was de meest populaire houtsoort. Parket was toen bijzonder duur: je vond het alleen in paleizen en grote herenhuizen.

De intrede van houten vloeren

Vanaf de 16de eeuw begon de rijke burgerij houten vloeren in huis te plaatsen. In hun kastelen en herenhuizen lieten ze luchtdroge planken naast elkaar leggen. Kennis van droogovens of houtbehandeling was er nog niet. En de gewone burger? Die was toen nog tevreden met aangestampte aarde.


Prijzen zakken door industrialisering

Tijdens de industriële revolutie begin 19de eeuw werd parket goedkoper. Dat kwam doordat hout voortaan machinaal werd verwerkt en kunstmatig gedroogd.  

De Amerikaan Alex Clarke vond begin 20ste eeuw de eerste houtbewerkingsmachines uit. Sindsdien verloopt de productie veel efficiënter en ging ook de kwaliteit erop vooruit.

Bron: napervillehardwood.com

Uitgebreid gamma

Vandaag heb je bijzonder veel keuze aan houten vloeren. Ontdek hier onze parketcollectie.

Gerelateerde Stories
13-10-2015
17-11-2015
14-11-2015
Top