Dit doet kleur met je huis

Denk je erover na om een of meerdere kamers in een nieuw kleurtje te steken? Of twijfel je welke kleur het best zal passen bij je nieuwe vloer? De juiste kleurkeuze reflecteert je persoonlijkheid in je interieur, en zorgt voor een unieke sfeer en beleving.

Uiteraard moet je de kleur in eerste instantie mooi vinden, maar er hangt meer vast aan kleurkeuze dan dat. Achter elke kleur schuilt een betekenis, zowel emotioneel als puur visueel. Zo zijn er kleuren die je in bepaalde kamers beter vermijdt, of die je best enkel als accent gebruikt. Bovendien zijn er vaak nog heel wat variaties binnen bestaande kleuren, waardoor de keuze er niet makkelijker op wordt.

Ruimtegevoel

Vooraleer je er de kleurenwaaier bijneemt, start je best bij de basis. Welk type kamer wil je onder handen nemen, en welke sfeer wil je oproepen? Zo vergroot je met een lichte tint de ruimte, terwijl donkere kleuren de kamer wat kleiner doen lijken.

Vloeren in lichte kleuren maken de kamer luchtiger en optisch ruimer, en passen mooi bij donkere meubels. Donkere vloeren zorgen dan weer voor meer contrast en intimiteit, en laten zich mooi combineren met lichte wanden of donkere accentkleuren.

Plafond

Iedereen denkt automatisch aan de vloer en de muren, maar ook het plafond speelt een belangrijke rol. Vaak krijgt die echter enkel een witte basiskleur, terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Met een lichte tint die aansluit bij de muren creëer je meer hoogte, met een donkerder plafond maak je de kamer visueel wat lager en vaak ook wat intiemer.

Bekijk hier enkele voorbeelden van het ruimtelijk effect van kleur op je interieur.

Gerelateerde Stories
9-2-2016
Top