Het effect van kleur in je interieur: rood

Kleur speelt een belangrijke rol in je interieur. Je roept er een bepaalde sfeer mee op, en kan er een ruimte visueel kleiner of groter mee maken. Bovendien breng je met kleur je persoonlijkheid tot leven, en kan kleur ook een invloed hebben op je stemming. Ontdek welke gevoelens de kleur rood oproept.

Rode tinten staan synoniem voor passie, adrenaline en energie. De kleur is krachtig en stimulerend: rood zet aan tot actie. Wat persoonlijkheid betreft, wordt rood vooral geassocieerd met leiderschap, ambitie, zelfzekerheid en vastbeslotenheid. Daartegenover staat dan weer dat rood ook kan duiden op agressie en veeleisendheid.


Aandacht

Rood zorgt ervoor dat je oplettend bent en aandacht hebt voor de omgeving. Rood wekt ook de indruk dichterbij te zijn dan andere kleuren. O.a. daarom zijn verkeerslichten rood, net als de meeste verkeersborden die je moeten behoeden voor gevaar.

Kleurmatch

Rode tinten kan je perfect combineren met zowel wit, grijstinten als met zwart. Elk van de combinaties brengt een unieke sfeer in huis. Als je graag wat kleurrijker combineert, kan je rood matchen met zachtere groene of blauwe tinten, en met oker. Ook combineren met hout is zeker mogelijk.


Perfect voor de eetkamer

Aangezien je met rood conversaties stimuleert en energie opwerkt, komt deze kleur helemaal tot uiting in de eetkamer en zithoek. Daarom zie je de kleur ook vaak terug in het interieur van restaurants. De intense kleur brengt leven in huis en roept gezelligheid en warmte op. Mag het iets intiemer, dan kan je het energie-effect van rood wat verzachten door de lichten te dimmen. Je kan voor een rode muur kiezen, maar ook met rode accenten kan je een gelijkaardig resultaat bekomen.

Sommigen beweren dat een rode omgeving voor een hogere hartslag en bloeddruk zou kunnen zorgen. De kleur kan ook irritatie, angst en boosheid opwekken. Daarom is de kleur minder geschikt voor de slaapkamer.

Passende Quick-Step-vloer

Wil je graag rode tinten verwerken in je vloer? Met het Merbau Satijn-parket haal je heel wat warmte in huis. De Zandstorm eik bruin-vinylvloer en de zwarte Gebrande planken uit de laminaatcollectie zijn op hun beurt dan weer perfect te combineren met een “rood” interieur.

Top