Go to content Go to search

7 eenvoudige, maar doeltreffende tips voor biophilic design

Word opnieuw één met de natuur door biophilic design en een duurzame vloer

Ieder van ons heeft een aangeboren liefde voor het leven, een instinctieve behoefte om ons met de natuur en levende wezens te verbinden, wat bekend staat als biophilia. Tegenwoordig beginnen velen van ons onze verbondenheid met de natuurlijke wereld te herontdekken, iets wat we ook in onze interieurs willen laten resoneren.

Wil je je woonruimtes graag volgens biophilic designprincipes renoveren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Samen met een duurzame Quick-Step laminaatvloer als natuurlijke biophilic designkeuze, zijn onze 7 ontwerptips net wat je nodig hebt.

Ontdek onze laminaatvloeren

Wat is biophilia?

 

Biophilia is een enorm populaire interieurtrend die het vrijelijk gebruik van kamerplanten combineert met natuurlijke kleuren, zachte vormen en organische materialen. Geïnspireerd door de schoonheid en de voordelen van de natuurlijke wereld, brengt biophilic design ons dichter bij de natuur, zowel qua levensstijl als qua omgeving.

De gunstige effecten van Moeder Natuur op gezondheid en geluk zijn bekend – bloesemtherapie - of florapie - bijvoorbeeld, grijpt het inspirerende en helende vermogen van bloemen aan om ons te helpen met stress om te gaan. Nu hebben psychologen ontdekt dat biophilic design ook een positieve invloed heeft op ons lichamelijk en geestelijk welzijn, en ons energieniveau, onze proactiviteit en positiviteit stimuleert.

#Loading#

7 eenvoudige, maar doeltreffende tips voor biophilic design

Het creëren van een biophilic interieur is een lonende ervaring – volg gewoon deze eenvoudige tips en trucs om de weldaden van de natuur in je woning te verwelkomen.

  1. Natuurlijke elementen als basismaterialen voor een biophilic design

Begin met het kiezen van natuurlijke materialen, zoals hout, steen en veel groen, of andere gemakkelijk te integreren materialen, voor je vloeren, meubels en decoratie. Klinkt duur? Geen nood, het hoeft de aarde niet te kosten: Quick-Step laminaat met een houtdessin, bijvoorbeeld, is de perfecte duurzame, budgetvriendelijke oplossing.

 

Ontdek onze laminaatvloeren

#Loading#

  1. Benadruk het ritme van de natuur

Zorg ervoor dat je verlichtingsplan afgestemd is op je biologische 24-uurs klok, ook wel je circadiaans ritme genoemd. Kies voor grote ramen om het positieve effect van natuurlijk licht gedurende de dag te maximaliseren, en ga voor lage meubels die het zonlicht niet hinderen. Is dit niet mogelijk, kies dan van kleur veranderende lampen die de manier weerspiegelen waarop het licht in de loop van de dag verandert: geel in de ochtend, helderder blauw-witte tinten rond de middag en amber voor een avondgloed.

 

  1. Focus op zachte lijnen en natuurlijke tinten voor meubels

Probeer bij de keuze van meubelstukken de nadruk te leggen op organische materialen, zachte lijnen en natuurlijke kleuren, die doen denken aan een schone omgeving. Het kiezen van rustgevende tinten groen, bruin, beige, grijs en blauw helpt doorgaans om een aura van kalmte en sereniteit te scheppen.

 

  1. Het kleurenpalet van de natuur – een wereld van keuze voor je kleurenschema's

Voor een puur biophilic design stem je je kleurenschema's af op de sfeer die je in elke kamer wilt scheppen. De natuurlijke wereld biedt een breed scala aan kleuren die je naar hartelust kan combineren, dus waarom zou je je creativiteit niet de vrije loop laten!

Eerst moet je beslissen wat voor soort sfeer je wilt scheppen. Voor energieke, stimulerende ruimtes kun je levendig oranje zoals dat van tropische sinaasappels, zonnig geel of hemelsblauw gebruiken, misschien in de vorm van een muurschildering, of als onderdeel van een biophilic behangdesign. Duifgrijs en lichtblauw zijn het best voor een rustgevende, meer verkwikkende vibe in de slaapkamer.

#Loading#
#Loading#

  1. Creëer een stedelijke jungle door de kracht van planten te omarmen

Groen is goed! Dus houd je niet in als het gaat om de planten in je biophilic interieur. Voeg kamerplanten toe om het rustgevende effect te bereiken van natuurlijk beige, zachte bruintinten en aardse groentinten. Je zou zelfs kunnen denken aan een levende muur! Werk ook met hangplanten op verschillende hoogtes en kies planten met verschillende vormen en maten om een gezonde, positieve leefruimte te creëren.

 

  1. Verwelkom wabi-sabi

Wabi-sabi, het Japanse concept van het zoeken naar schoonheid in onvolmaaktheid, staat centraal in de Japanse en Japandi-interieurstijl. Imperfecties kunnen intrigerend zijn, dus overweeg ook aardewerk, meubels en andere objecten. Ze kunnen handgemaakt of vintage zijn, en interessante variaties in de afwerking, merkwaardige breuklijnen, of misschien zelfs een paar chips of barsten bevatten! Net als de natuur - perfect imperfect, volmaakt uniek!

 

  1. Duurzaamheid als onderdeel van biophilia

Laat zien hoeveel je om de natuur en het milieu geeft door de natuur en natuurlijke producten in je woning te verwelkomen. Bij Quick-Step zijn we al lang begaan met duurzaamheid.

Alle Quick-Step laminaatvloeren worden volledig gemaakt van teruggewonnen hout – dat wil zeggen nevenproducten van hout uit andere industrieën. Bovendien is het PEFC-gecertificeerd en dus uitsluitend afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en streng gereglementeerde bronnen. Je gegarandeerd natuurlijke biophilic designkeuze dus! Als kers op de taart hebben alle Quick-Step laminaatvloeren een levenslange garantie van niet minder dan 25 jaar, zodat het de ideale keuze is voor een luxueuze, slijtbestendige, duurzame natuurlijke vloer die gegarandeerd meer dan een generatie meegaat.

Klinkt geweldig, niet? Haal de natuur binnen in je woning zonder afbreuk te doen aan duurzame keuzes.
Combineer een mooi biophilic interieur met een Quick-Step laminaatvloer.

 

Ontdek onze laminaatvloeren

Gerelateerde stories

Wat is Japandi?

Combineer het beste van Japans interieurdesign en Scandinavisch design met Japandi.