Een baanbrekende recyclagetechnologie

Een tweede leven voor gelamineerde vezelplaten met onze baanbrekende recyclagetechnologie

Al tientallen jaren zetten we ons in om hout zo lang mogelijk in omloop te houden. Het beste voorbeeld hiervan is de kern van onze laminaat- en parketvloeren, die bestaat uit een HDF-vezelplaat die uitsluitend teruggewonnen hout bevat. Met onze exclusieve, baanbrekende recyclagetechnologie zetten we nu een enorme stap vooruit en worden we de eerste producent ter wereld die HDF-vezelplaten kan recycleren tot nieuw materiaal.


De levensduur van ons hout verlengen

Circulariteit zit in ons DNA. In de jaren zestig introduceerde Unilin - de groep achter Quick-Step - bij de productie van zijn spaanplaten vlasstro, een restproduct van leem uit de vlasindustrie.
Tegenwoordig bevatten onze HDF-platen (vezelplaten met hoge dichtheid) – de houtvezelplaten die de kern vormen van onze laminaat- en parketvloeren – alleen nog maar teruggewonnen hout. Het gaat om hout dat ingezameld wordt bij zagerijen en via processen met betrekking tot duurzaam bosbeheer en wegonderhoud, … dat anders verbrand of vernietigd zou worden.



Lees meer over onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid



Baanbrekende recyclagetechnologie

We zijn al jaren op zoek naar een manier om nog verder te gaan in onze circulaire ambitie en onze houtvezelplaten een extra leven te geven aan het einde van hun levenscyclus. Tot voor kort was de recyclage van HDF onmogelijk omdat de lijm, die gebruikt wordt om de houtvezels in de platen te hechten, niet op industriële wijze ‘gefilterd’ kon worden. Bijgevolg belandde het merendeel van deze vezelplaten na een gemiddelde levensduur van 14 tot 20 jaar in de verbrandingsoven.
Na veel onderzoek en ontwikkeling zijn we er als eerste bedrijf ter wereld uiteindelijk in geslaagd om HDF te recycleren tot nieuwe materialen, zoals de kern van onze laminaatvloeren. Met deze revolutionaire technologie slagen we erin de levensduur van houtvezels te verdubbelen, waardoor nieuwe bomen de kans krijgen te groeien en de natuur beschermd wordt doordat ze CO2 vasthouden.

25% gerecycleerde vezels tegen 2030

In de eerste fase gebruiken we onze nieuwe technologie om intern geproduceerd materiaal te recycleren in onze MDF- (vezelplaten met gemiddelde dichtheid) en HDF-productielocatie in Bazeilles in Frankrijk. Later zullen we onze capaciteit uitbreiden om ook extern ingezamelde vezelplaten te recycleren.
We ambiëren tegen 2030 ten minste 25% van de grondstoffenmix van de Unilin Group te vervangen door gerecycleerde vezels. Op die manier zouden we 380.000 ton CO2 per jaar gevangen kunnen houden in de houtvezels die we met onze technologie een nieuw leven geven.

Op zoek naar een vloer met een duurzame kern van teruggewonnen hout?



Ontdek onze laminaatvloeren