Go to content Go to search
Verticale installatie van laminaat in de woonkamer

De perfecte richting
voor het leggen van je vloer

Wat is de beste richting
om vinyl-, parket- of
laminaat te leggen?

De juiste richting voor je vloerplanken kiezen: soms is het een zware dobber met veel effect op de algemene uitstraling van een kamer.

De ideale manier om je vloer te leggen: ruimte en lichtinval

De algemene regel luidt als volgt: leg je vloer in de richting van de belangrijkste bron van licht en in lijn met de vaakst gebruikte deuropening. Als er meerdere ramen of deuren zijn, ga je voor de legrichting die het makkelijkst te installeren is. Om nog andere ‘optische effecten’ toe te voegen, kan je deze drie praktische tips volgen. 


Bekijk een preview van een Quick-Step vloer in je eigen interieur

Horizontal flooring boards in narrow kitchen

1. Horizontaal = breder

Wil je bijvoorbeeld een laminaatvloer leggen in een vrij smalle hal? Waarom probeer je geen horizontale legmethode? Door vloerplanken in de breedte te leggen, lijkt de kamer meteen een pak breder. Zo krijg je niet het gevoel ingesloten te zitten. Vermijd ook donkere kleuren – zowel voor je vloer als voor je muren – want die doen je kamer nog smaller lijken dan ze al is.

Verticale vloerplanken in een korte keuken

2. Verticaal = langer

Leg je je vloer in een korte kamer, dan wil je wellicht wat meer diepgang creëren. Laat je kamer langer lijken door je vloer verticaal, in de lengte van de kamer, te plaatsen. Wil je dit effect nog vergroten? Combineer dan een lichte vloer met donkere muren. Zo voeg je extra diepte toe aan de kamer.

Diagonale vloerplanken in een smalle keuken

3. Diagonaal = groter

Om een kleine kamer volledig open te trekken met zo min mogelijk moeite of kosten, leg je je vloer diagonaal. Vaak wordt voor een hoek van 45 graden gekozen. Maar zelfs met een hoek van 10 graden trekt een diagonale vloer muren uit verschillende kamers naar elkaar toe, waardoor je als het ware één grote kamer creëert. Over een kamer opentrekken gesproken!

De beste richting voor je vloer

Twijfel je nog? Een sneak peek van de verschillende vloeren in je interieur!


Probeer de RoomWiewer

Maximaliseer de impact van je vloer met de plaatsingsrichting

Quick-Step laminaat plaatsen in de richting van het licht

Laat je leiden door het licht

De richting van je vloer speelt een grote rol in de uitstraling ervan. Als vuistregel geldt dat je je vloer in dezelfde richting legt als de belangrijkste lichtbron en in dezelfde lijn als de belangrijkste ingangen. Kies wat het eenvoudigst te plaatsen is als er meerdere deuren en ramen zijn.
Quick-Step laminaat plaatsen in smalle kamers

In smalle kamers

Door planken in de breedte te leggen, lijken smalle kamers breder. Zo vermijd je een opgesloten effect. Probeer geen donkere kleuren te gebruiken in je vloeren en muren, omdat dit een kamer kleiner doet lijken.
Quick-Step vinyl plaatsen in korte kamers

In korte kamers

Voeg diepte toe aan een korte kamer door je vloer in de lengte te leggen. Wil je het effect vergroten? Zorg er dan voor dat je een lichte vloer combineert met donkere muren om extra diepte toe te voegen.

Gerelateerde stories