Go to content Go to search

Mag ik Quick-Step PVC gebruiken in combinatie met vloerverwarming of -koeling?

PVC-vloeren en vloerverwarming vormen een onoverwinnelijk duo, wat PVC erg populair maakt zowel bij renovaties als nieuwbouw. Alle Quick-Step-PVC-vloeren kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming of -koeling op lage temperatuur.

Los van onderstaande, is het steeds raadzaam om lokale regelgeving na te gaan, gezien deze in bepaalde gevallen kan afwijken.

Soorten vloerverwarming

Quick-Step-PVC-vloeren zijn compatibel met vloerverwarming op lage temperatuur. Dit betekent dat de maximale contacttemperatuur van het PVC niet hoger mag zijn dan 27°C. In vele gevallen is deze maximale temperatuur meer dan voldoende. Geef dit zeker door aan uw installateur. Deze kan uw vloerverwarmingssysteem zonder problemen hierop afstellen.

Je Quick-Step vloer kan geplaatst worden op:

  • Warmwatersystemen:
    • Natte systemen (= verwerkt in een chape)
    • Droge systemen (= geplaatst op een droge basisvloer)
  • Elektrische systemen:
    • Natte systemen (= verwerkt in een chape)
    • Droge systemen (= geplaatst op een droge basisvloer)

De vloerverwarming moet geplaatst worden in overeenstemming met de instructies van de leverancier en de algemeen aanvaarde voorschriften en regels.

Download de instructies

PVC-vloeren met vloerverwarming: te onthouden

Bij het combineren van een PVC-vloer met vloerverwarming moet je erop letten dat de totale warmteweerstand niet meer dan 0,15 m² K/W bedraagt. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt om je vloer op te warmen en hoe minder efficiënt je vloerverwarming zal zijn.

Quick-Step PVC-vloeren zijn daar perfect geschikt voor: Quick-Step PVC 2,5 mm heeft een totale warmteweerstand van 0,015 m² K/W wanneer het gelijmd is. Voor zwevende plaatsing van Quick-Step Click Flex PVC 4,5 mm en Alpha PVC 5 mm met een ondervloer bedraagt de warmteweerstand respectievelijk tussen 0,030-0,066 m² K/W en tussen 0,035-0,070 m² K/W. Met andere woorden: een gelijmde vloer geleidt de warmte iets beter. De warmteweerstand van Quick-Step-PVC is terug te vinden in de specifieke richtlijnen voor vloerverwarming.

Het is belangrijk om een isolatielaag onder je vloerverwarming aan te brengen, die beter isoleert dan het PVC. Zo wordt de warmte van de isolatielaag gereflecteerd en door de vloer geleid.

PVC-vloeren en vloerkoeling

Vloerkoeling is op hetzelfde principe gebaseerd als vloerverwarming, maar maakt gebruik van koud water in plaats van warm water. Daarom is het belangrijk om over een geavanceerd bedienings- en beveiligingssysteem te beschikken om interne condensatie bij het gebruik van vloerkoeling te voorkomen. Dit voorkomt waterschade aan je vloer. Dergelijke “condensbewaking” is in vele systemen reeds standaard ingebouwd. We raden u aan dit voor alle zekerheid even te checken met uw installateur.

Voor vloerkoeling wordt een warmteweerstand van minder dan of gelijk aan 0,15 m² K/W aanbevolen. Gezien hun zeer lage warmteweerstand zijn Quick-Step vinylvloeren hier perfect geschikt voor.

Plaatsen van een PVC-vloer met vloerverwarming

Quick-Step-PVC-vloeren kunnen op twee manieren geplaatst worden: gelijmd of ‘zwevend’. De algemene plaatsingsrichtlijnen blijven van toepassing, tenzij onze specifieke richtlijnen voor vloerverwarming anders vermelden. Neem bij twijfel altijd contact op met je dealer.

Download de instructies voor vloerverwarming

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.