Go to content Go to search

Hoe bereid je de ondervloer voor je PVC-vloer voor?

Het eerste wat je moet doen bij het plaatsen van een PVC-vloer is de bestaande vloer grondig inspecteren. Oneffenheden of onregelmatigheden in de ondervloer zullen later in het proces voor problemen zorgen. We raden je dan ook aan om ruim de tijd te nemen voor een grondige voorbereiding.

De juiste ondervloer

Het type, de kwaliteit en de voorbereiding van de ondervloer hebben een grote impact op het eindresultaat van de plaatsing. Als de ondervloer niet geschikt is voor de plaatsing van Quick-Step PVC, dan moet je gepaste maatregelen treffen. Hou er rekening mee dat oneffenheden in de ondervloer sporen kunnen nalaten en kunnen leiden tot naden in je Quick-Step PVC-vloer. De ondervloer moet stabiel en stevig bevestigd zijn. Bovendien mag deze niet zacht, beschadigd of los geplaatst/zwevend zijn.

Parketvloeren

Heb je een parketvloer? Controleer op sporen van schimmel of insectenplagen en zorg ervoor dat het vochtgehalte van het hout niet hoger is dan 10%. Als er zich een kruipruimte onder je houten ondervloer bevindt, neem dan contact op met een professionele plaatser. Hij zal je meer informatie kunnen geven.

Hou rekening met het vochtgehalte van je ondervloer

Het ideale vochtgehalte voor een ondervloer moet minder dan 2,5% CM bedragen als de ondervloer een cementchape is, en 0,5% CM als het een ondervloer van anhydriet is. Als je vloerverwarming hebt, moeten er lagere waarden aangehouden worden. Gebruik een vochtmeter en hou het vochtgehalte bij.

Combinatie met vloerverwarming

In de ondervloer ingebouwde vloerverwarming levert geen problemen op zolang de contacttemperatuur niet hoger is dan 27 °C. Vergeet niet je vloerverwarming 24 uur voor en na het leggen van je vloer uit te zetten als de vloer- en kamertemperatuur hoger is dan 18 °C. Een Quick-Step PVC-vloer kan slechts beperkt toegepast worden met verwarmingsfilms en alternatieven. Lees voor een goede voorbereiding ook de afzonderlijke plaatsingsinstructies voor vloerverwarming.

Download de instructies voor vloerverwarming (pdf)

Voorbereiding van de ondervloer 

Het is absoluut noodzakelijk dat de ondervloer volledig vlak is. De voorbereiding van de ondervloer hangt af van het type PVC dat je plaatst.

 • PVC Flex Glue
  • Zorg ervoor dat de ondervloer volledig vlak is.
  • Oneffenheden van meer dan 0,2 mm over een lengte van 20 cm moeten uitgevlakt worden.
  • Hetzelfde geldt voor oneffenheden van meer dan 3 mm over een lengte van 2 m.
  • Gebruik een geschikt egalisatiemiddel en controleer of een primer of sealer nodig is. 
 • PVC Flex Click
  • Cementvoegen tussen tegels of andere openingen van meer dan 1 mm (0,04 inch) diep en 4 mm (0,16 inch) breed moeten uitgevlakt worden.
  • Oneffenheden van meer dan 0,5 mm (0,02 inch) over een lengte van 20 cm (7,87 inch) moeten uitgevlakt worden.
  • Hetzelfde geldt voor oneffenheden van meer dan 3 mm (0,12 inch) over een lengte van 2 m (78,7 inch).
  • Bulten moeten weggeschuurd of weggeschraapt worden.
  • Een geschikt egalisatiemiddel is vereist en controleer of er een primer of sealer nodig is.
  • In sommige gevallen kan het gebruik van een ondervloer extra egalisatiewerk aan de ondervloer voorkomen.
 • Alpha PVC
  • Cementvoegen tussen tegels of andere naden van meer dan 2 mm (0,08 inch) diep en 5 mm (0,2 inch) breed moeten uitgevlakt worden. 
  • Oneffenheden van meer dan 1 mm (0,04 inch) over een lengte van 20 cm (7,87 inch) moeten uitgevlakt worden.
  • Hetzelfde geldt voor een oneffenheid van meer dan 4 mm (0,16 inch) met een lengte van meer dan 2 m (78,7 inch).
  • Bulten moeten weggeschuurd of weggeschraapt worden.
  • Als je een egaliseermiddel moet aanbrengen, controleer dan of er een primer of sealer nodig is.
  • In de meeste gevallen helpt het om een ondervloer te gebruiken om de onderliggende vloer vlak te maken.

Gebruik een egalisatiemiddel om kleine oneffenheden glad te strijken. Met de juiste ondervloer kun je veel problemen oplossen.

We zijn nu bijna klaar voor de volgende stap. Zodra de ondervloer volledig vlak is, moet je ervoor zorgen dat deze ook perfect droog en schoon is. Verwijder alle sporen van vet, chemische resten en lijm. Zorg ervoor dat er nergens meer losse spijkers zitten en veeg en stofzuig de vloer. We raden je aan om je oude plinten te verwijderen. Zodra de nieuwe PVC-vloer geplaatst is, kun je nieuwe plinten plaatsen

Kortom: voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je ondervloer vlak, glad, schoon en droog is. Dit is de basis voor een goed resultaat.

Meer informatie:

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.