Go to content Go to search

Hoe je begint met het leggen van je PVC-vloer

Heb je gekozen voor een PVC-vloer en wil je deze zelf plaatsen? We helpen je graag op weg en laten je stap voor stap zien hoe je dit moet doen.

Voordat je begint met het leggen van je PVC

Meet de breedte van je kamer en deel het overeenkomstige getal door de breedte van een plank. Je weet nu hoeveel volle rijen planken je nodig hebt. Maak een markering op de muur waar je de laatste volle plank gaat leggen. De resterende centimeters die je niet met een volledige plank kunt opvullen, kun je verdelen over twee planken die je aan de uiteinden van de vloer kunt gebruiken. Werk niet smaller dan 5 cm. Dit zal de stabiliteit van je vloer bevorderen.

De ondervloer plaatsen

Je bent nu klaar om je ondervloer te leggen. Als je niet zeker weet hoe je dat precies moet doen, bekijk dan zeker onze video “Hoe plaats je een ondervloer voor een PVC-vloer?”.

Je planken uitpakken en controleren

Nadat je de ondervloer geplaatst hebt, kun je de planken uit de verpakking halen en de verschillende planken uit de verschillende dozen door elkaar gebruiken om te voorkomen dat er te veel identieke patronen en kleurvariaties naast elkaar liggen. Controleer ook alle planken voor en tijdens de plaatsing bij optimale lichtomstandigheden. Gebruik nooit beschadigde planken. 

Bepaal de richting

Je krijgt het beste effect als je het PVC in lijn met de langste muur legt, parallel met de hoek waaronder het licht je kamer binnenkomt. Zorg ervoor dat de eindverbindingen van opeenvolgende rijen nooit op één lijn liggen. Dit betekent dat je de eindverbindingen afwisselend zult moeten uitlijnen. Zorg ervoor dat de korte voegen van je planken altijd ten minste 30 cm verspringen. Zo bekom je het beste resultaat.

Aangezien een muur bijna nooit helemaal recht is, is het beter om je eerste plank niet vlak tegen een muur te leggen.

1. Click Flex PVC

 • Draai de lange zijde van de eerste plank van de tweede rij in de reeds gemonteerde plank onder een hoek van 20° tot 30°.

  Beweeg de te monteren plank lichtjes op en neer en oefen tegelijkertijd enige voorwaartse druk uit. De planken zullen in elkaar klikken. Vergeet niet de uitlijning van je eindverbindingen af te wisselen!
 • Schuif vervolgens de derde plank horizontaal in elkaar. Til de te plaatsen plank lichtjes op door je hand eronder te houden op ongeveer 25 cm van het uiteinde.

  Duw de groef aan de korte zijde zachtjes naar beneden met je duim, van de binnenhoek naar de buitenhoek, tot je een “klik” hoort en/of voelt. Controleer altijd elke groef aan de korte zijde (hoogteverschillen en openingen) vooraleer verder te gaan.
  Je kunt met je duim zachtjes drukken op de bovenkant van de korte zijde van elke groef om een goede vergrendeling te verzekeren. Gebruik geen hamer of stootblok, dit kan namelijk de klikverbinding beschadigen. Dit is de gemakkelijkste methode om de Multifit-klikplanken te plaatsen.

  Ga op die manier rij per rij door met de plaatsing tot je het einde van de ruimte bereikt. De gemakkelijkste manier is om op je geplaatste planken te gaan zitten.

 • Plaats de eerste 3 rijen op de gewenste plaats dicht bij de muur. Neem een dun koord en hou het langs de geplaatste planken om de rechtheid van je geplaatste planken te controleren en af te stellen.

  Voer extra controles van de rechtheid uit wanneer de vloer geplaatst wordt in grotere ruimtes met een onregelmatige vorm of uit één stuk (zonder uitzettingsvoegen tussen de kamers).

  Denk aan de uitzettingsvoeg langs de buitenrand van minimum 2 mm (0,08 inch) en bij voorkeur 5 mm (0,20 inch).

Pro-tip: om het meten te vergemakkelijken, leg je een nieuwe rij planken precies bovenop de vorige. Nu kun je de afstand die je nodig hebt perfect markeren met een overgebleven stuk plank.

Pro-tip: laat altijd een opening van ongeveer 5 mm tussen de plank en de muur. Zo krijgt je vloer de benodigde ruimte om uit te zetten, waardoor deze bij grote temperatuurverschillen niet krom kan trekken.

Helemaal aan het eind kun je de vloer afwerken met smallere planken. Heb je een muur die niet helemaal recht is? Meet de afwijking aan de hand van een voeg en breng de maat over door deze op je PVC-plank te tekenen. Knip de vorm uit die je nodig hebt en klik de plank in de voorlaatste rij.

Klaar! Je kamer heeft nu een mooie PVC-vloer.

Raadpleeg de plaatsingsinstructies voor meer details over de plaatsing van Click Flex PVC.

2. Glue down flex

 • Trek een lijn langs de eerste twee droog aangebrachte rijen. Deze lijn geeft aan op welk punt de lijm aangebracht moet worden.

 • Breng de eerste rijen nu droog en volledig aan. Het is sterk aan te bevelen om de rijen ten minste 30 cm te laten verspringen, zodat de korte randnaden niet in een rechte uniforme lijn liggen. Je kunt echter ook andere plankpatronen uitproberen naargelang je smaak.

  Zorg ervoor dat de eerste rijen op een perfect rechte lijn liggen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je startmuur een lichte hoek vertoont. Je kunt dit controleren door een dun touwtje vast te houden en de rechtheid van je vloer waar nodig aan te passen.

  Voordat je de planken in de lijm plaatst, moet je ervoor zorgen dat je ze op de juiste maat gezaagd hebt, zodat ze netjes tussen de muur en de reeds geplaatste plank passen.

 • Verwijder de droog aangebrachte planken.

 • Breng de PVC-lijm aan op de vloer over ongeveer dezelfde breedte als de eerste twee rijen. Hou altijd rekening met de instructies van de PVC-lijm. We raden je aan om de speciaal ontwikkelde merk-PVClijm te gebruiken.

 • Plaats de eerste twee rijen na de startlijn. Plaats de planken in de lijm, positioneer ze correct en duw of rol naar beneden om een goede lijmoverdracht naar de achterkant van de planken te verzekeren. Alle lijmresten moeten onmiddellijk met een vochtige doek verwijderd worden. Gebruik nooit detergenten.

 • Pas dezelfde werkwijze toe om de rest van de kamer af te werken.

 • Gebruik een zware rol voor de beste hechting en lijmoverdracht. Wacht niet langer dan 30 minuten voordat je over het geplaatste oppervlak rolt.

Raadpleeg de plaatsingsinstructies voor meer details over de plaatsing van Glue down flex.

3. Alpha PVC

Alpha PVC kan op twee verschillende manieren geplaatst worden. De voorkeursmethode is methode A (hoek-hoek):

Methode A

 • Roteer eerst de korte zijde van de te plaatsen plank in de korte zijde van de reeds geplaatste plank door middel van het wentelprincipe.

 • Til vervolgens de nieuw geplaatste plank omhoog tot je een hoek van 20°-30° bekomt. De al geplaatste planken in dezelfde rij zullen mee opgetild worden omdat de korte kanten ervan al verbonden zijn.

 • Plaats nu je BEIDE handen dicht tegen de groef en trek de lange kant van de plank naar je toe.

 • De planken zullen nu in elkaar klikken. Je kunt de tand in de groef of de groef op de tand plaatsen. De tand-in-groefmethode is de meest gebruikelijke en makkelijkste manier. Als methode A niet mogelijk is (bv. op moeilijk bereikbare plaatsen), kun je methode B gebruiken (hameren).

Methode B

Met Uniclic® kun je de planken ook aan elkaar bevestigen door ze in elkaar te hameren. Je hoeft ze dus niet op te heffen. Voor deze methode heb je het speciale Uniclic®-stootblok nodig. Bevestig de planken niet aan elkaar door één keer hard te hameren. Om schade aan de planken te vermijden, moet je geleidelijk aan elkaar hameren.

 • Je kunt eerst de korte of lange kant van de plank verbinden door ze te wentelen en daarna de andere kant verbinden door te hameren.
 • Op plaatsen waar het te moeilijk is om de Uniclic®-planken met het stootblok te plaatsen (bv. tegen een muur), kun je ze aan elkaar bevestigen met het trekijzer en een hamer.
 • Controleer na het plaatsen van elke plank, en voor je verder gaat met de volgende plank, elke groef aan de korte en lange zijde om er zeker van te zijn dat er geen hoogteverschillen of openingen zijn.
 • Ga zo - rij per rij - verder naar het einde van de kamer. De gemakkelijkste werkwijze is om op de reeds geplaatste planken te gaan zitten.

 • Zorg dus altijd aan alle kanten van de vloer, rond buizen, aan dorpels en onder deurlijsten voor een uitzettingsvoeg van 8 mm (5/16 inch).

Raadpleeg de plaatsingsinstructies voor meer details over de plaatsing van Alpha PVC.

Meer informatie:

Bekijk de video

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.