Hoe kan ik een beschadigde laminaatplank herstellen?

Lichte schade aan je laminaatvloer kan gemakkelijk hersteld worden met de Quick-Step-herstellingskit. Soms raakt echter een plank zo beschadigd dat die vervangen moet worden. Een plank van de vloer verwijderen is geen sinecure, maar we gaan je stap voor stap tonen hoe je dat doet.

Je hebt enkele gereedschappen nodig om de kapotte plank te vervangen: wat plakband, een mes, een potlood, een invalzaag met geleider, een beitel, een hamer, een trekijzer en een stootblok.

 1. Breng een duidelijke markering aan van de kapotte plank met je potlood of een pen. Plak de contouren van de beschadigde vloerplank af zodat deze opvalt.

 2. Neem een nieuwe plank en teken een zaaglijn op de klikzijde van de nieuwe plank. Markeer de onderkant van de plank zodat je precies weet waar de rand komt. Dit deel wordt later vastgelijmd.

 3. Zaag de groeven van de nieuwe plank af met je invalzaag.

 4. Met dezelfde cirkelzaag zaag je twee evenwijdige groeven in het midden van de beschadigde plank, in langsrichting. Breng de groeven zo dicht mogelijk bij de randen.

 5. Breng aan het einde van de kapotte plank incisies aan die een hoek vormen met je zaag. Laat de incisies kruisen met de groeven die je eerder hebt gemaakt. Hierdoor kun je de plank gemakkelijker verwijderen.

 6. Verwijder de kapotte plank met een beitel.

 7. Breng lijm aan op een van de korte en een van de lange zijden van de omliggende planken.

 8. Neem de vervangende plank vast en klik die samen met het deel dat je niet hebt afgezaagd, in de zijden die je niet hebt gelijmd.

 9. Met een hamer, trekijzer en stootblok tik je de nieuwe plank voorzichtig op zijn plaats en druk je die goed aan.

 10. Spreid ca. 40 kg gewicht over de plank en laat de lijm enkele uren drogen. Vervolgens ziet je vloer er weer zo goed als nieuw uit.

BEKIJK DE VIDEO

Ook interessant:


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

 • Hoe kan ik vlekken van mijn laminaatvloer verwijderen?
 • Hoe voorkom ik krassen op mijn laminaatvloer?
 • Hoe kan ik open voegen in mijn laminaatvloer herstellen?
 • Hoe kan ik slijtplekken van mijn laminaatvloer verwijderen?
 • Hoe kan ik een omhoogkomende laminaatvloer herstellen?

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.